OnderwijstypenOverzicht

PRAKTIJKONDERWIJS

Het schooltype ‘praktijkonderwijs’ wordt gegeven op een praktijkschool. In Breda is dat de Praktijkschool Breda. De naam zegt het al, hier krijg je vooral ‘doe’-vakken. De leraren van de praktijkschool bereiden je goed voor op een baan in bijvoorbeeld de zorg, de dienstverlening of het groen. De praktijkschool duurt 6 jaar.

 

VMBO

Vmbo betekent: Voorbereidend Middelbaar Beroepsonderwijs. De eerste twee jaren krijg je op het vmbo nog veel theorie. Maar in klas 3 en 4 komen daar steeds meer praktijkvakken bij. Je gaat dan voor een beroep leren, bijvoorbeeld bouwtechnicus, kraamverzorgende, sportinstructeur, bakker, verkoopmedewerker of dierenverzorger.

Met je vmbo-diploma ga je verder studeren in het mbo.

Met je mbo-diploma kun je daarna nog naar een school voor Hoger Beroeps Onderwijs, afgekort hbo. Daar kun je je nóg verder specialiseren in een beroep. Mavo is één van de vier blokken van het vmbo. In plaats van mavo, spreekt men daarom ook wel van vmbo-TL, Theoretische Leerweg.

 

Je krijgt op de mavo wel praktische vakken, maar het merendeel zijn theorievakken, zoals aardrijkskunde, wiskunde en Engels. Een deel van de leerlingen met een mavodiploma gaat na afloop door naar het Middelbaar Beroeps Onderwijs. Daar kies je dan de beroepsrichting waarin je gaat studeren. Een kleiner deel gaat naar de vierde klas van de havo. 

 

HAVO

HAVO betekent Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs.
Net als op de mavo leer je hier niet voor een concreet beroep, maar volg je voornamelijk theoretische vakken. De havo duurt vijf jaar en is ook iets moeilijker dan de theoretische leerweg in het vmbo.


Als je na vijf jaar je diploma hebt behaald, kun je kiezen voor een beroepsgerichte opleiding van het Hoger Beroepsonderwijs (HBO). Ook kun je met een Havodiploma overstappen naar het vijfde jaar van het Atheneum.

 

VWO

Het atheneum en het gymnasium zijn de twee vormen van het Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs. Vwo is de moeilijkste vorm van voortgezet onderwijs. Met een diploma vwo kun je naar de universiteit. Of naar het hoger beroepsonderwijs. Daar leer je dan uiteindelijk voor het beroep dat je graag wilt gaan uitoefenen. 

Informatie animaties

De grote overstap

Zit jij in groep 8 en ga jij binnenkort naar de middelbare school? Bekijk dan deze animatie! We bespreken de verschillende niveaus en we laten zien wat je er later mee kunt doen door middel van een handig schema!

Een dag in het leven van

Ben je benieuwd hoe een schooldag op de middelbare school er voor jou uitziet? In deze animatie laten we je zien wat je kunt verwachten. Het zal anders zijn dan op de basisschool, maar hier raak je snel aan gewend!

OverstapTijdlijn

De school voor primair onderwijs stelt een schooladvies samen voor de combinatie van het diplomaperspectief (enkelvoudig) en een plaatsadvies. (mag een dubbel advies zijn)
1

Samenstellen advies

Het schooladvies wordt besproken met de ouders, die het overstapdossier vervolgens voor gezien ondertekenen
2

Oudergesprekken

De leerlingen en hun ouders nemen kennis van de mogelijkheden en onmogelijkheden van de diverse opleidingen binnen de scholen voor vo.
3

Het oriƫnteren

De aanmelding van een leerling op een van de scholen kent een aantal spelregels.
4

Het aanmelden

De vo-school neemt de aanmelding in behandeling.
5

Behandeling aanmelding

De vo-school neemt een besluit over de aanmelding en communiceert over het genomen besluit.
6

Het besluiten

De leerling bereidt zich voor op zijn/haar eerste leerjaar in het vo.
7

Voorbereiden

ScholenoverzichtKlik op de school voor de website

OverzichtKaart
VMBO
HAVO
VWO